چرا با وجود غذای فراوان وزن من اضافه نمی شود؟ چرا چاق نمیشم؟ دلیل چاق نشدن من ژنتیکی است یا بیماری؟ این سوالات از زبان افرادی که برای اضافه وزن تلاش زیادی می کنند و به نتیجه نمی رسند، بسیار شنیده می شود. همان قدر که چاقی خطرناک و آزار دهنده است، لاغری بیش از حد هم روی اعتماد به نفس افراد تاثیر منفی می گذارد و ممکن است نشانه یک مشکل در بدن باشد. عموما افراد با تغذیه غنی از کربوهیدرات و کالری بالا، انجام ورزش صحیح و مصرف پودر چاقی گین آپ به وزن ایده آل می رسند. اما اگر فردی با رعایت روتین چاقی همچنان لاغر است باید علت های چاق نشدن را بیشتر در خود جستجو کند.
علت چاق نشدن بعضی افراد چیست؟
افرادی که دچار کمبود وزن شدید هستند برای حفظ اعتماد به نفس خود و خوش اندامی به دنبال راهی برای افزایش وزن هستند. گاهی تمام تلاش های آنها برای افزایش وزن موفقیت آمیز نیست و این مسأله سبب نگرانی آنها می شود که چرا چاق نمیشم؟ راه های زیادی وجود دارد که چگونه چاق شویم اما پیش از آن باید شایع ترین دلایل چاق نشدن را بدانیم که عبارتند از:
- کمبود مواد غذایی دریافتی و بی اشتهایی
- کند غذا خوردن
- عدم اهمیت به برنامه غذایی
- نخوردن صبحانه
- مصرف غذای با کالری کم یا کالری منفی
- عوامل ژنتیکی
- فعالیت بیش از حد
- تمرینات ورزشی غلط
- ترس از انباشت چربی در بدن
- عدم ثبات رژیم غذایی
- مأیوسی در افزایش وزن
- سوخت و ساز بالای بدن
- تنش های روحی و اضطراب بالا
- وجود برخی بیماری ها در بدن
کمبود مواد غذایی دریافتی و بی اشتهایی
بی اشتهایی یکی از مشکلات رایج عدم اضافه وزن است. بی اشتهایی اغلب در پی مشکلات روحی و اضطراب پیش می آید. اگر نمی دانید که بی اشتها هستید یا خیر لیست غذاهای روزمره تان را روی یک کاغذ بنویسید، آن وقت متوجه می شوید که میزان غذای دریافتی تان در طول روز بسیار کم است.
تاثیر کند غذا خوردن سیری
کند غذا خوردن سبب می شود که مغز برای دریافت سیگنال سیری فرصت کافی داشته باشد؛ از این رو پس از مقدار کمی غذا خوردن فرمان سیری را صادر می کند. به همین خاطر معمولا افراد زیادی که آهسته و آرام غذا می خورند، لاغر هستند. ولی افرادی که شتاب زده و تند غذا می خورند، مغزشان دیرتر فرمان سیری را دریافت می کند؛ از این رو حجم غذای بیشتری می خورند و در نتیجه چاق می شوند.
عدم اهمیت به برنامه غذایی مقوی
یکی از مشکلات افراد لاغر این است که برنامه غذایی آنها به اندازه کافی مغذی نیست که همین امر سبب عدم افزایش وزن آنها می شود. البته برخی افراد بسیار لاغر هم با خوردن وعده های غذایی غیر مغذی به سرعت سیر می شوند.
عدم ثبات رژیم غذایی
اگر قصد افزایش وزن را دارید باید در رژیم خود ثابت قدم باشید و در میانه راه آن را رها نکنید. عدم ثبات در برنامه غذایی و تمرینات ورزشی مهمترین مانع در چاق شدن است.
مصرف غذای با کالری کم یا کالری منفی
بسیاری از افرادی که از کاهش وزن رنج می برند غذاهای نامناسبی را در رژیم غذایی خود گنجانده اند. برای مثال غذاهایی مانند سالاد یا اسفناج با اینکه بسیار مفید هستند، ولی هیچ تاثیری در چاقی ندارند. برای افزایش وزن باید غذاهای پر کالری مثل برنج، ماکارونی با آجیل را در وعده غذایی خود بگنجانید.
تاثیر نخوردن صبحانه در لاغری
اگر وعده صبحانه خود را حذف کرده اید، علت این پرسش که چرا چاق نمیشم، را باید در این عادت بد جستجو کنید. تمام وعده های غذایی به یک اندازه اهمیت دارند و حذف هر یک از آنها سبب مشکلاتی در بدن شما از جمله لاغری بیش از حد می شود. خوردن صبحانه برای افرادی که کاهش وزن زیاد دارند بسیار ضروری است.
عوامل ژنتیکی موثر در وزن
یکی دیگر از عللی که چاق نمی شوید، دلایل ژنتیکی است. بسیاری از افراد به دلایل ژنتیکی هر چه غذای پر کالری بخورند، چاق نمی شوند. به این افراد نمی توان غذای خاصی توصیه کرد، اما با انجام ورزش های مخصوصی می توانند بدن خود را عضله ای کنند تا بدن آنها از حالت استخوانی خارج و خوش فرم شود.
تمرینات ورزشی غلط
انجام برخی از تمرینات ورزشی نه تنها به عضله سازی بدن کمک نمی کند، بلکه سبب لاغر شدن اندام و سوختن کالری دریافتی می شود. تمرینات ورزشی چاقی را زیر نظر مربیان حرفه ای انجام دهید.
فعالیت بدنی بیش از حد
یکی از دلایلی که در پاسخ پرسش چرا چاق نمیشم باید آن را بررسی کنید، فعالیت فیزیکی بیش از حد است. فعالیت زیاد سبب می شود کالری زیادی بسوزانید؛ از این رو مواد غذایی دریافتی در بدن شما ذخیره نمی شود.
تنش های روحی و اضطراب بالا
اضطراب و تنش روحی مشکلات فراوانی برای افرادی به وجود می آورد که یکی از مشکلات آن کاهش وزن و بی اشتهایی است. البته این موضوع برای همه افراد صدق نمی کند و در برخی افراد منجر به چاقی و پر اشتهایی می شود.
سوخت و ساز بالای بدن
افرادی که وزن کمی دارند متابولیسم بسیار بالایی دارند. متابولیسم میزان انرژی است که بدن برای انجام فعالیت های حیاتی مانند نفس کشیدن، حفظ دمای بدن و… به آن نیازمند است. متابولیسم بالای بدن سبب سوخت زیاد کالری ها و در نتیجه لاغری افراد می شود.
ترس از انباشت چربی در بدن
یک اشتباه رایج در میان کسانی که در پی افزایش وزن هستند، چاق شدن بدون ذخیره چربی است. در واقع این یک تصور اشتباه بوده؛ زیرا در صورت چاق شدن چربی هم به بافت بدن اضافه می شود. باید در کنار رژیم افزایش وزن تمرینات درستی داشته باشید تا چربی به عضله تبدیل شود.
وجود برخی بیماری ها در بدن
یکی از دلایل اصلی عدم اضافه وزن بیماری هایی مانند پرکاری تیروئید، اختلالات گوارشی و بیماری های انگلی است. برای اینکه دلیل چرا چاق نمیشم را بفهمید بهتر است توسط یک پزشک ویزیت شوید و تمام معاینات و آزمایشات را انجام دهید. اگر آزمایش های پزشکی شما مشکلی نداشت با یک متخصص تغذیه برای چاق شدن مشورت کنید.
مأیوسی در افزایش وزن
دلیل چرا چاق نمیشم را گاهی باید در مأیوسی و نا امیدی خود دنبال کنید. بسیاری افراد چند روز پس از رژیم غذایی انتظار دارند به وزن مطلوب برسند. اگر عدد روی ترازو باب میل شان نباشد فورا احساس یأس و سرخوردگی می کنند. همین احساس یأس سبب رها کردن رژیم غذایی و در نتیجه لاغر ماندن آنها می شود.
از کجا متوجه شویم چقدر کمبود وزن داریم؟
برای اینکه به کمبود وزن افراد پی ببریم، شاخص های مختلفی وجود دارد. مطمئن ترین شاخص تشخیص کمبود وزن شاخص BMI است. در صورتی که BMI بدن شما که از تقسیم وزن به کیلوگرم بر مجذور قد بر اساس متر به دست می آید از ۱۸٫۵ کمتر باشد، پس شما کمبود وزن دارید. این کمبود وزن را باید مانند یک بیماری در نظر بگیرید و فورا در پی درمان آن باشید
آیا کمبود وزن خطرناک است؟
پیش از بررسی دلایل اینکه چرا چاق نمیشم، بهتر است خطرات احتمالی کمبود وزن را بررسی کنیم، آیا لاغری بیش از اندازه آسیب زا است؟ همانگونه که چاقی خطرات فراوانی برای بدن دارد، لاغری بیش از حد هم برای بدن بسیار مضر است. لاغری بیش از حد مشکلاتی مانند پوکی استخوان، کم خونی، ضعف و خستگی، مشکلات قاعدگی، مشکلات زایمان، سوء تغذیه، کاهش سیستم ایمنی، خستگی و بی حالی و کاهش سطح انرژی بدن را در پی دارد. برای مبتلا نشدن به این مشکلات باید به دنبال راهی برای چاقی و تقویت بدن خود باشید.
جمع بندی
رسیدن به وزن ایده آل آرزوی افرادی است که به چاقی یا لاغری مفرط مبتلا هستند. اگر نگران این هستید که چرا چاق نمیشم، بهتر است با یک متخصص تغذیه صحبت کنید. متخصص تغذیه پس از بررسی سلامت بدنی شما، یک برنامه غذایی سالم را بر اساس شرایط فیزیکی تان تجویز می کند. چنانچه دلیل لاغری شما موارد ژنتیکی یا وجود بیماری خاصی نبود، با تغییر سبک زندگی، ورزش کردن (عضله سازی)، مصرف غذاهای پر کالری می توانید به وزن دلخواه برسید.
اگر نیاز به مصرف مکمل های رژیمی افزایش وزن در طی روز دارید، سایت داروخانه آنلاین دکتر شیما مرجع بسیار مناسبی برای خرید مکمل غذایی است.
من دکتر شیما نظامی، پزشک داروساز و فارغالتحصیل دانشکده داروسازی علوم پزشکی مشهد هستم. از سال 1393 تا 1395 مسئول فنی بیمارستان دکتر شیخ، 1395 الی 1397 مسئول فنی داروخانه کلینیک ویژه بیمارستان قائم بوده ام و از 1397 تا کنون به عنوان موسس و مسئول فنی داروخانه شیما نظامی فعالیت کرده ام. سعی می کنم در مقالات آموزشی، اطلاعات مفید و کارآمدی در حوزه سلامت و داروها و مکمل های گوناگون به شما ارائه کنم.