بی اشتهایی عصبی نوعی بیماری روانی جدی است که سالانه میلیون ها نفر در سراسر جهان درگیر آن می شوند. این بیماری معمولا با ترس شدید از بالارفتن وزن و محدودیت شدید در مصرف غذا مشخص می گردد. اما با این وجود بی اشتهایی گاهی اوقات به اشتباه تشخیص داده می شود و پروسه درمان را برای فرد مبتلا دشوار می کند.
به عبارتی علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان باید توسط پزشک متخصص با دقت مورد بررسی قرار گیرد تا با ارائه موثرترین روش درمانی بتواند مشکل بیمار را رفع کند و به او کمک کند تا به زندگی عادی خود بازگردد. این افراد برای جبران وزن از دست رفته خود می توانند از پودر چاقی گین آپ با مشورت پزشک استفاده کنند.
بی اشتهایی چیست؟
بی اشتهایی نوعی از دست دادن اشتها یا به عبارتی از دست دادن علاقه به غذا است. هنگامی که صحبت از بی اشتهایی می شود خیلی از افراد به اختلال خوردن بی اشتهایی عصبی می اندیشند، اما این دو دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند. در واقع بی اشتهایی عصبی موجب از دست رفتن اشتها نمی شود.
افرادی که به بی اشتهایی عصبی مبتلا هستند عمدا از خوردن غذا می پرهیزند تا از افزایش وزن خود جلوگیری نمایند. اما افرادی که دچار بی اشتهایی می شوند ناخواسته علاقه خود را به غذا خوردن از دست می دهند.این نوع بی اشتهایی معمولا به علت یک بیماری زمینه ای رخ می دهد. برای درمان بی اشتهایی شربت ها و قرص های مختلفی در داروخانه ها ارائه می شود. شما می توانید برای اطلاع از قیمت قرص اشتها آور شیکوریدین یا سایر داروهای اشتها آور به سایت داروخانه های معتبر مراجعه نمایید.
علائم بی اشتهایی
علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان می تواند متفاوت باشد، اما به طور کلی از دست دادن اشتها علائم مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- احساس سیری پس از میل کردن حتی مقدار کمی غذا
- بروز احساس تهوع و استفراغ در زمان غذا خوردن
- ناتوانی فرد در حین مصرف یک وعده غذایی کامل
علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان چیست؟
بی اشتهایی گاهی اوقات به صورت موقت است و پس از مدتی برطرف می شود. اما در برخی از مواقع این مشکل ادامه دارد و باید فرد حتما به پزشک مراجعه کند تا علت بی اشتهایی وی کشف شود. علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان می تواند یکی از موارد زیر باشد:
- سندروم روده تحریک پذیر
- فلج معده
- سرطان در اندام های گوارشی
- مشکلات روانی مانند اضطراب
- استفاده از برخی داروها
- مشکلات بدنی
سندروم روده تحریک پذیر
یکی از علل بی اشتهایی می تواند ابتلا به بیماری سندروم روده تحریک پذیر باشد. این سندروم موجب ایجاد اختلال در کارکرد روده بزرگ می شود و دردهای شکمی به همراه دارد. از علائم این بیماری می توان به احساس سیری زودرس، نفخ، اسهال، گرفتگی شکم و یبوست، گاز معده و … اشاره کرد. این افراد با استفاده از شربت اشتها آور باریج برای بزرگسالان می توانند میل خود به خوردن غذا را افزایش دهند.
فلج معده
از دیگر علل بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان می توان به فلج معده اشاره کرد. این اختلال موجب می شود که معده قادر به انقباض و هضم غذا نباشد و غذا در معده تجمع یابد. این بیماری در اثر دیابت، سرطان، ام اس، پارکینسون و انواع عمل جراحی رخ می دهد و دارای نشانه هایی مانند نفخ، تهوع، یبوست، سوزش قلب و از دست دادن اشتها است.
سرطان در اندام های گوارشی
سیری زودرس می تواند به دلیل سرطان یا وجود تومور در اندام های گوارشی رخ دهد. زمانی که سرطان معده به مراحل وخیمی برسد فرد احساس سیری زود رس و بی اشتهایی خواهد داشت. این نوع بی اشتهایی با علائمی مانند نفخ، استفراغ، حالت تهوع و سوءهاضمه همراه است. سرطان روده کوچک و سرطان لوزالمعده نیز علائمی مانند کاهش اشتها ، کاهش وزن، حالت تهوع، شکن درد و خوتریزی روده دارد.
مشکلات روانی مانند اضطراب
گاهی اوقات مشکلات روانی و تغییرات روحی نیز می تواند عامل بی اشتهایی فرد باشد. در واقع بیماری هایی مانند اضطراب، افسردگی و حتی هیجان می تواند موجب کاهش اشتهای فرد شود.
استفاده از برخی داروها
استفاده از بعضی داروهای خاص نیز مثل مسکن ها، برخی آنتی بیوتیک ها، رادیو درمانی، شیمی درمانی و ایمونوتراپی نیز می تواند منجربه بی اشتهایی در افراد شود.
مشکلات بدنی (مشکلات سیستم دستگاه گوارش)
از دیگر علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان می توان به مشکلات بدنی مانند زخم معده، یبوست، بزرگ شدن کبد، انسداد مجاری خروجی معده، آب آوردن شکم، رفلاکس معده و … اشاره نمود.
ارتباط بی اشتهایی و حالت تهوع
گاهی اوقات از دست دادن اشتها و حالت تهوع به صورت همزمان اتفاق می افتد. مخصوصا مواقعی که چیزی میل کرده اید و با معده شما مطابقت ندارد. این موضوع می تواند از علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان باشد. در چنین مواردی علائم معمولا خیلی سریع کاهش می یابند، اما در برخی مواقع ادامه این روند می تواند نشان دهنده یک وضعیت جدی تر در بیمار باشد. به عنوان مثال از بیماری هایی که موجب نمایان شدن این علائم و وضعیت می شوند، می توان به آپاندیسیت، هپاتیت، گاستریت، آنفولانزا و سرماخوردگی اشاره نمود.
علاوه بر این مسمومیت غذایی، سندرم پیش از قاعدگی، بیماری التهابی لگن، سردرد میگرنی، بارداری، رفلاکس اسید معده، زخم معده، انسداد روده، سندرم روده تحریک پذیر و سنگ کیسه صفرا نیز موجب کاهش اشتها در افراد شده و با حالت تهوع همراه است.
درمان بی اشتهایی در بزرگسالان
بعد از آشنایی با علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان می توان به بررسی درمان های آن که معمولا ترکیبی از مداخلات پزشکی و روان شناختی است، پرداخت. رایج ترین روش های درمان بی اشتهایی در بزرگسالان به شرح زیر است:
- مشاوره تغذیه و رژیم غذایی
- روان درمانی
- دارودرمانی
- بستری در بیمارستان
مشاوره تغذیه و رژیم غذایی
یکی از مهم ترین فرآیندهای درمان بی اشتهایی مراجعه به مشاوره تغذیه است. زیرا افراد بی اشتها معمولا دارای باورهای خاص و عجیبی در مورد تغذیه هستند. متخصص تغذیه می تواند به این افراد کمک کند تا عادات غذایی سالم و یک برنامه غذایی متعادل داشته باشند.
روان درمانی
از روان درمانی یا درمان شناختی رفتاری CBT معمولا برای درمان بی اشتهایی بزرگسالان استفاده می کنند. در واقع روان درمانی موجب می شود که افراد باورهای اشتهایی که در مورد بدن خود و غذا دارند را کشف کنند و از استراتژی های سالمی به منظور مدیریت افکار و احساسات منفی خود استفاده نمایند.
دارودرمانی
در این روش نیز از داروهای خاصی مانند داروهای ضد روان پریشی و داروهای ضد افسردگی به منظور درمان اختلالات روانی که با بی اشتهایی همراه هستند استفاده می کنند.
بستری در بیمارستان
در مواقعی که فرد به بی اشتهایی شدید مبتلا باشد، پزشک در صورت نیاز برای رفع عوارضی مانند سوء تغذیه، کم آبی و … بستری شدن در بیمارستان را تجویز می کند.
سخن پایانی
بی اشتهایی یک اختلال خوردن جدی و آسیب رسان است که افراد مختلف در هر سن و جنسیتی ممکن است به آن مبتلا شوند. علت بی اشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان می تواند موارد متعددی باشد. در صورت ادامه داشتن این علائم و نشانه ها فرد باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کند تا با استفاده از بهترین روش های درمانی این عارضه را به سادگی رفع نماید. در واقع درمان های به موقع پزشکی و روانشناختی توسط بهترین پزشکان متخصص موجب می شود که بیمار از بی اشتهایی نجات پیدا کند و سلامت جسمی و عاطفی خود را به دست آورد.
اگر شما نیز به بی اشتهایی مشکوک هستید پیشنهاد می کنیم که از روانپزشک یا متخصص تغذیه کمک بگیرید و از شدت یافتن بیماری خود جلوگیری کنید. جهت بررسی و خرید انواع مکمل های رژیمی و غذایی اشتهاآور و چاق کننده به سایت دکتر شیما مراجعه کنید.
من دکتر شیما نظامی، پزشک داروساز و فارغالتحصیل دانشکده داروسازی علوم پزشکی مشهد هستم. از سال 1393 تا 1395 مسئول فنی بیمارستان دکتر شیخ، 1395 الی 1397 مسئول فنی داروخانه کلینیک ویژه بیمارستان قائم بوده ام و از 1397 تا کنون به عنوان موسس و مسئول فنی داروخانه شیما نظامی فعالیت کرده ام. سعی می کنم در مقالات آموزشی، اطلاعات مفید و کارآمدی در حوزه سلامت و داروها و مکمل های گوناگون به شما ارائه کنم.