میوه های چاق کننده به دلیل داشتن قندهای طبیعی مانند فروکتوز و گلوکز می تواند به عنوان منبعی مؤثر برای افزایش وزن مورد استفاده قرار گیرد. این میوه ها علاوه بر تامین انرژی، مواد مغذی ضروری را نیز در اختیار بدن قرار می دهد. اگر شما هم از خودتان می پرسید چرا چاق نمیشم؟ شاید با شناخت و استفاده از میوه های چاق کننده در برنامه غذایی خود به وزن ایده آل برسید. میوه های تازه مانند موز، انجیر، آواکادو و میوه های خشک مانند خرما و کشمش که قند و کالری بالایی دارند موجب افزایش وزن خواهد شد.
تاثیر مصرف میوه بر افزایش وزن
میوه های چاق کننده حاوی قندی به نام ساکارز هستند که از دو مولکول گلوکز و فروکتوز تشکیل شده که میزان این دو قند در میوه ها متفاوت است. گلوکز با تحریک پانکراس باعث ترشح انسولین می شود؛ در حالی که فروکتوز در کبد به تری گلیسرید تبدیل شده و به صورت چربی ذخیره می گردد. مصرف زیاد فروکتوز ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند کبد چرب غیر الکلی و دیس لیپیدمی شود.
فروکتوز به عنوان یک منبع انرژی سریعاً توسط بدن جذب می شود و یکی از قوی ترین منابع تامین انرژی برای سلول های عصبی است. این قند پس از مصرف به آهستگی گلوکز خون را افزایش می دهد و کبد نیز آن را به گلوکز تبدیل می کند. فروکتوز در آبمیوه ها، عسل و بسیاری از میوه ها یافت می شود. در حالی که بدن گلوکز اضافی را دفع می کند، فروکتوز اضافی به چربی تبدیل و ذخیره خواهد شد. این تفاوت در متابولیسم فروکتوز و گلوکز یکی از دلایل ارتباط مصرف زیاد میوه و چاقی است.
معرفی انواع میوه های چاق کننده
ویژگی بارز میوه های چاق کننده داشتن قند و چربی است و برای افرادی که قصد افزایش وزن دارند، میوه های چاق کننده زیر مناسب هستند:
- موز
- انجیر
- آووکادو
- نارگیل
- انبه
- زردآلو
- خربزه
موز میوه ای پرکالری
موز یکی دیگر از میوه های و محبوب است که تقریباً در تمام نقاط جهان یافت می شود. هر موز متوسط حاوی حدود 105 کیلوکالری انرژی و مقدار قابل توجهی فیبر است. موز منبعی عالی از پتاسیم، ویتامین C و ویتامین B6 نیز به شمار می رود. مصرف موز به عنوان یک میان وعده مغذی می تواند به تامین انرژی روزانه و افزایش وزن کمک کند. همچنین، موز به خاطر خاصیت سیرکنندگی اش، به کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری کمک خواهد کرد.
انجیر حاوی آمینو اسید و آنزیم
انجیر یکی از میوه های چاق کننده محبوب تابستانی بوده که به خاطر طعم دلپذیر و بافت نرمش معروف است. این میوه سرشار از قندهای طبیعی، فیبر و مواد مغذی بوده که به طور میانگین، هر 100 گرم انجیر حدود 74 کیلو کالری انرژی دارد. علاوه بر این، انجیر حاوی آمینو اسیدها و آنزیم های مختلفی بوده که به سلامت دستگاه گوارش کمک می کنند. همچنین وجود فیبر در انجیر می تواند به بهبود هضم و کاهش مشکلات گوارشی کمک کند.
آووکادو سرشار از فیبر و ویتامین
آووکادو هم جزو میوه هایی است که چاق می کند و به خاطر چربی های سالمش شهرت دارد. هر 100 گرم آووکادو تقریبا دارای 161 کیلوکالری انرژی و 15 گرم چربی است. این میوه همچنین سرشار از فیبر و ویتامین های K، C، E و B5 بوده که مصرف آن می تواند به سلامتی قلب و عروق کمک کند.
چربی های اشباع در نارگیل
نارگیل به عنوان یکی از میوه های محبوب در مناطق گرمسیری شناخته می شود. این میوه حاوی چربی های مفید و کالری بالا است. مصرف نارگیل به دلیل وجود چربی های اشباع نشده، به تامین انرژی بدن کمک می کند. علاوه بر این نارگیل دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی بوده که به حفظ سلامتی بدن کمک خواهد کرد.
دریافت کربوهیدرات با انبه
انبه یکی از میوه های چاق کننده و خوشمزه است که به عنوان ملکه میوه ها شناخته می شود. این میوه حاوی مواد مغذی زیادی است و هر 160 گرم انبه تقریبا 160 کیلوکالری انرژی و 25 گرم کربوهیدرات تامین خواهد کرد. انبه همچنین منبع خوبی از ویتامین های گروه B، ویتامین A و E است که به سلامت پوست و سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.
زردآلو تامین کننده ویتامین C
زردآلو یکی دیگر از میوه های تابستانی است که به خاطر خواص مغذی اش شناخته می شود. این میوه غنی از ویتامین های A وC، کلسیم و پتاسیم است. زردآلو می تواند به صورت تازه یا خشک مصرف شود. زردآلوهای خشک به دلیل غلظت بالای مواد مغذی و کالری، به عنوان گزینه ای عالی برای افزایش وزن محسوب می شوند.
خربزه سرشار از مواد معدنی
خربزه هم با 95 درصد آب جزو میوه هایی است که موجب چاقی می شود و خواص زیادی دارد. این میوه حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم، منگنز و ویتامین های A، B1، B2 و C است. مصرف خربزه می تواند به بهبود هضم و افزایش فعالیت دستگاه گوارش کمک کند. همچنین خواص قلیایی خربزه به خنثی سازی سموم بدن کمک کرده و به حفظ سلامتی عمومی بدن یاری می رساند.
میوه های خشک پرکالری برای کمک به افزایش وزن
میوه های چاق کننده خشک با حذف تقریبی تمام آب از طریق روش های گوناگون، به عنوان یک میان وعده فشرده از لحاظ انرژی شناخته می شوند. این نوع میوه ها با وجود اندازه کوچک در مقایسه با میوه های تازه بسیار مغذی هستند و تقریباً تمام ریزمغذی های خود را حفظ می کنند.میوه های خشک ماندگاری بیشتری نسبت به میوه های تازه دارند؛ اما بهتر است قبل از مصرف آن ها را شستشو داده و مجددا خشک کنید. از آنجا که میوه های خشک انرژی زیادی دارند، برای افرادی که به دنبال افزایش وزن هستند، گزینه ای بسیار مناسب محسوب می شود. چند نمونه از میوه های خشک با کالری بالا که می توانند به افزایش وزن شما کمک کنند، عبارتند از:
- خرما
- کشمش
خرما
خرما یکی از میوه های چاق کننده سنتی در مناطق گرمسیری است که به خاطر خاصیت انرژی زا بودنش شناخته می شود. این میوه معمولا به صورت خشک مصرف شده و هر 5 عدد خرما حدود 114 کیلوکالری انرژی دارد. خرما علاوه بر قندهای طبیعی، حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر، پتاسیم و منیزیم است. این ترکیبات به افزایش وزن کمک کرده و سطح انرژی بدن را بهبود می بخشند. خرما همچنین برای تامین انرژی سریع و مناسب در ورزشکاران و افرادی که به فعالیت بدنی مشغول هستند، بسیار مفید است.
کشمش
کشمش میوه ای خشک و شیرین است که از انگور تهیه می شود و در اندازه ها و رنگ های مختلف به بازار عرضه خواهد شد. با توجه به تنوع بالای انگور، کشمش ها نیز به شکل های مختلفی وجود دارند که هر کدام علاوه بر کالری و انرژی، خواص تغذیه ای منحصر به فردی دارند. کشمش همچنین منبع خوبی از مس، منگنز، منیزیم و ویتامین های گروه B است. اضافه کردن کشمش به رژیم غذایی، یک روش ساده و مؤثر برای افزایش کالری دریافتی به شمار می آید.
نتیجه گیری
میوه های چاق کننده به عنوان یک منبع طبیعی و مغذی، می توانند نقش مهمی در افزایش وزن ایفا کنند. این میوه ها، چه به صورت تازه و چه خشک، حاوی قندهای طبیعی، ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای بدن هستند. با اضافه کردن میوه های پرکالری مانند خرما، کشمش، موز، خربزه و آووکادو به رژیم غذایی، می توان به راحتی کالری بیشتری دریافت کرد و به افزایش وزن دست یافت. استفاده از این میوه ها به عنوان میان وعده می تواند به تأمین انرژی و بهبود سلامتی کمک کند. در صورتی که تمایل دارید سریعتر نتیجه بگیرید می توانید از مکمل های رژيمی استفاده کنید. داروخانه آنلاین دکتر شیما، قرص های چاقی اصل را عرضه می کند و شما می توانید با خیال راحت آنها را سفارش دهید.
من دکتر شیما نظامی، پزشک داروساز و فارغالتحصیل دانشکده داروسازی علوم پزشکی مشهد هستم. از سال 1393 تا 1395 مسئول فنی بیمارستان دکتر شیخ، 1395 الی 1397 مسئول فنی داروخانه کلینیک ویژه بیمارستان قائم بوده ام و از 1397 تا کنون به عنوان موسس و مسئول فنی داروخانه شیما نظامی فعالیت کرده ام. سعی می کنم در مقالات آموزشی، اطلاعات مفید و کارآمدی در حوزه سلامت و داروها و مکمل های گوناگون به شما ارائه کنم.